Κτήμα Αργυράκη: «Οινοποιείο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα»

Athor >

Argyrakis

Σπύρος Αργυράκης, ιδιοκτήτης του κτήματος Αργυράκη: «Πιστεύουμε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι οικονομικά συμφέρουσες και συμβάλλουν στον κοινό στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον».

-Πότε ξεκίνησε το βιοκλιματικό οινοποιείο – εφαρμόζονται τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας σε όλες τις μονάδες;

Η κατασκευή του οινοποιείου ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μεταπτυχιακής μου διατριβής, όπου το βιοκλιματικό οινοποιείο ήταν το αντικείμενο μελέτης. Η σκέψη είναι απλή, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση στο ελάχιστο και να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Συγκεκριμένα, έχουμε τοποθετήσει το οινοποιείο σε κατάλληλη θέση ώστε να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τον αέρα και τον ήλιο. Ο στόχος μας είναι να μπορούμε να διατηρούμε σταθερή θερμοκρασία το καλοκαίρι και το χειμώνα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Έχουμε μειώσει στο μέγιστο τις απώλειες ενέργειας προς το εξωτερικό περιβάλλον, με κατάλληλη μόνωση και μείωση των ανοίγματος (πόρτες, παράθυρα). Από την πλευρά της παραγωγής, όλα τα μηχανήματα που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε έχουν ως στόχο τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας. Τα φωτιστικά σώματα του οινοποιείου είναι τύπου LED. Χρησιμοποιούμε ηλιακούς συλλέκτες για όλο το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στο οινοποιείο. Επίσης, εγκαταστήσαμε τα αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πάνελ 25kw, προκειμένου να είμαστε πλήρως αυτοδύναμοι. Έτσι καταφέραμε να κάνουμε την ενεργειακή κλάση του οινοποιείου να είναι Α+.

-Έχετε κάνει οικονομική απόσβεση της επένδυσης;

Αν και αρχικά εκτιμούσαμε ότι η απόσβεση θα γινόταν σε έξι χρόνια, η χρήση προγραμμάτων όπως το ΝΣΡΑ έχει μειώσει αυτόν τον χρόνο στο μισό! Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας είναι οικονομικά αποδοτικές και συμβάλλουν στον κοινό στόχο ενός βιώσιμου μέλλοντος.

-Ποιο είναι το αποτέλεσμα όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τι έχετε κερδίσει από ενεργειακή άποψη από τότε που το οινοποιείο άνοιξε για πρώτη φορά ως βιοκλιματικό οινοποιείο;

Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά, ήδη από το 2018 οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν μηδενικοί. Φυσικά, υπάρχουν κάποια τέλη πουπληρώνουμε, όπως για την ERT, αλλά όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από το δίκτυο, είναι μηδενική. Σκεφτείτε ότι ένα οινοποιείο του μεγέθους μας θα είχε κατανάλωση της τάξης των 900-1100 ευρώ το μήνα, ενώ για εμάς είναι 0€. Από οικονομική άποψη, αυτή η αλλαγή αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση των λειτουργικών μας εξόδων. Εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, το οποίο θεωρούμε πρωταρχικό, από οικονομική άποψη η διαφορά είναι μεγάλη για εμάς και τη βιωσιμότητα του οινοποιείου.

-Ποιο είναι το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής σας;

Όσον αφορά τη λειτουργία του οινοποιείου, το ενεργειακό αποτύπωμα τείνει στο μηδέν. Η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας παρατηρείται στη διανομή του κρασιού, καθώς χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο με κινητήρα ντίζελ. Ωστόσο, από τις αρχές του 2024, το εταιρικό φορτηγό θα αντικατασταθεί με ένα νέο ηλεκτρικό φορτηγό, το οποίο θα φορτίζεται από τους ηλιακούς συλλέκτες του οινοποιείου. Με αυτόν τον τρόπο θα μηδενίσουμε επίσης το ενεργειακό αποτύπωμα της διανομής του κρασιού. Αυτές οι κινήσεις έχουν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς το κρασί που φτάνει στον καταναλωτή έχει παραχθεί και παραδοθεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

-Έχει παίξει ρόλο η τεχνολογία που εφαρμόστηκε στη διαδικασία παραγωγής;

Ολόκληρος ο σχεδιασμός του βιοκλιματικού οινοποιείου στοχεύει στην βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Οι θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται είναι οι ιδανικές για το κρασί σε κάθε φάση της παραγωγής του. Οπότε ναι, επηρεάζει θετικά την παραγωγική διαδικασία.

-Ποια είναι η χωρητικότητα του οινοποιείου όσον αφορά την εμφιάλωση και από ποιες ποικιλίες προέρχεται το κρασί – η παραγωγή διατίθεται στην εγχώρια αγορά ή εξάγετε και στο εξωτερικό;

Είμαστε ένα boutique οινοποιείο από τη Βέροια, με εξειδίκευση και αγάπη για την τοπική ποικιλία Ξινόμαυρο. Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στο Τριλόφο, στην περιοχή ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) της Νάουσας, μια περιοχή που δίνει κρασιά με έντονο χαρακτήρα.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την έκφραση της ποικιλομορφίας του terroir (τοπικού) μας και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες της ισχυρής ποικιλίας του ξενομάβρου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που το παράγουν και το καταναλώνουν. Η συλλογή μας περιλαμβάνει συνολικά 5 ετικέτες. Η σειρά «Atti» αποτελείται από 3 μοναδικά χαρμάνια ξινόμαυρου, βοηθώντας το κοινό να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας. Η σειρά «Chronos» παράγεται από 100% ξινόμαυρο σε δύο εκδόσεις, λευκό (blanc de noir) και κόκκινο, και δίνει πολύπλοκα, δυναμικά κρασιά με δυνατότητα μακράς παλαίωσης. Τα κρασιά μας δεν είναι απλά προϊόντα, αλλά εκφράσεις του χαρακτήρα και της παράδοσης της περιοχής μας. Η συνολική μας παραγωγική ικανότητα είναι 25.000 φιάλες ετησίως. Παράλληλα με την παρουσία μας στην εγχώρια αγορά, συνεχίζουμε να εξάγουμε περίπου το 40% της ποσότητας, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με στόχο να μοιραστούμε την κουλτούρα και τη γεύση του ξινόμαυρου πέρα από τα σύνορα.

-Πόσο έχει επηρεάσει η κλιματική κρίση την παραγωγή σας;

Βλέπουμε ότι ο καιρός έχει αλλάξει, αυτό το καλοκαίρι ήταν μια πρόκληση. Η απρόβλεπτη φύση του καιρού έχει δημιουργήσει δυσκολίες στον έλεγχο των συνθηκών στον αμπελώνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών. Στο ξινομάυρο, ήμασταν τυχεροί που δεν επηρεαστήκαμε τόσο πολύ , είχαμε μια μικρή μείωση στην ποσότητα, της τάξης του 15%, η οποία πιστεύουμε ότι θα έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του κρασιού. Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει τη δουλειά μας στον αμπελώνα και την καθημερινή μας ζωή. Η μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος δεν είναι πια πολυτέλεια, είναι υποχρέωση. -Είστε πολιτικός μηχανικός και είστε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Οινοποιών Βόρειας Ελλάδας και του Συνεταιρισμού Οινοποιών Νάουσας, οι συνάδελφοί σας μοιράζονται την εφαρμογή των ΑΠΕ για τις επιχειρήσεις τους, υπάρχει κάποια πρόοδος;

Η ENOAVE αποτελείται από 35 οινοποιεία της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η Ένωση Νάουσας αποτελείται από 25 οινοποιεία της περιοχής της Νάουσας. Τόσο στην ENOAVE (ένωση οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας) όσο και στην Ένωση Νάουσας υπάρχει μεγάλη βούληση για ανάπτυξη και ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω και στα δύο αυτά συλλογικά όργανα, επειδή διακρίνονται από πνεύμα συνεργασίας και όρεξη για ανάπτυξη.Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότερα οινοποιεία τις χρησιμοποιούν. Σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας που επιδοτούν την εγκατάσταση ΑΠΕ σε οινοποιεία με στόχο την ενεργειακή τους αυτονομία. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα 5 χρόνια τα περισσότερα οινοποιεία θα βασίζουν τη λειτουργία τους σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ, γεγονός που με κάνει πολύ αισιόδοξο για το μέλλον και τη συμβολή του κλάδου μας στην κλιματική αλλαγή.
Κλείσιμο

Category

Price