Οινοποιείο Αργυράκη: Κρασιά από την Ημαθία που αφηγούνται ιστορίες
Athor >
Argyrakis
Με την εμβληματική σειρά «Ati» και την καταγωγή της από τη Σμύρνη, η οικογένεια Αργυράκη έχει αναπτύξει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την παραγωγή κρασιού.
Θέλουν τα κρασιά τους να αφηγούνται ιστορίες. Άλλωστε, το κρασί στο οικογενειακό τους τραπέζι ήταν πάντα η καλύτερη αφορμή για να αναδυθούν αναμνήσεις από το παρελθόν. Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Σπύρος Αργυράκης, μαζί με τον πατέρα τους Γιώργο, έχουν αναπτύξει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την παραγωγή του οινοποιείου Αργυράκη που βρίσκεται στον Τριπόταμο Ημαθίας, καθώς πιστεύουν ότι το κρασί είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γεύση. Άλλωστε, εμπνέονται από ιστορίες και προσπαθούν να τις βάλουν στα δικά τους μπουκάλια. Με μια οινική παράδοση που ξεκινά από τη Σμύρνη και μια αδιάκοπη αγάπη για το καλό κρασί όλα αυτά τα χρόνια, το μόνο σχέδιο της οικογένειας Αργυράκη για το μέλλον είναι να συνεχίσει να διασκεδάζει με αυτό που κάνει, παρέχοντας «ψυχαγωγία», με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, σε όσους δοκιμάζουν τα κρασιά της.
Ο έμπορος αλόγων από τη Σμύρνη και οι επόμενες γενιές
Η αρχή της οινικής ιστορίας της οικογένειας τοποθετείται στις αρχές του 20ού αιώνα, στον Κουκλουτζά, μια περιοχή κοντά στη Σμύρνη.Εκεί ο Γιώργος Αργυράκης, ο προπάππους της οικογένειας, έμπορος αλόγων, καλλιεργούσε τα δικά του αμπέλια, συγκεκριμένα τις ποικιλίες μπατίκι και φιλέρι, και έφτιαχνε το δικό του κρασί. Με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, η οικογένειά του έφυγε για τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Ευόσμου (Κουκλουτζάς).
Αλλά ο ξεριζωμός δεν εξάλειψε την αγάπη του για το κρασί, το οποίο συνέχισε να παράγει σε μικρές ποσότητες. Η παρουσία του κρασιού στο οικογενειακό τραπέζι επηρέασε τον εγγονό του, Γιώργο Αργυράκη, ο οποίος μεγάλωσε σπουδάζοντας χημεία και οινολογία. Μάλιστα, για 14 χρόνια, από το 1983 έως το 1997, ήταν ο οινολόγος της Οινοπαραγωγικής Εταιρείας Μπουτάρη. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, άρχισε να εργάζεται ως χημικός στο Κρατικό Χημείο, αλλά η ενασχόλησή του με το κρασί δεν σταμάτησε, καθώς συνέχισε να το παράγει μόνος του, έχοντας αγοράσει ένα αμπέλι στον Τρίλοφο Ημαθίας.
Αυτή η άσβεστη φλόγα του κρασιού άναψε όταν οι δύο γιοι του,
Κωνσταντίνος και Σπύρος, ήρθαν στο προσκήνιο. Μεγαλωμένοι με τις
ιστορίες του πατέρα τους, προσανατολίστηκαν από την πρώτη στιγμή
στο κρασί. Ο Κωνσταντίνος σπούδασε οινολογία και ο Σπύρος
πολιτικός μηχανικός, την οποία συμπλήρωσε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στα βιοκλιματικά οινοποιεία.
«Η φράση του πατέρα μας που αντηχεί ακόμα στα αυτιά μου είναι “θέλεις να δοκιμάσεις;”», λέει ο Κωνσταντίνος Αργυράκης στη Voria.gr. Μάλιστα, τα δύο αδέρφια ασχολούνταν με την παραγωγική διαδικασία από την παιδική τους ηλικία. Μεταξύ άλλων, θυμούνται να δένουν μια ετικέτα με τις λεπτομέρειες του κρασιού σε χιλιάδες μπουκάλια, αφού ο πατέρας τους ήθελε να τους διδάξει τον σεβασμό για το προϊόν, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι, το 2016, με την υποστήριξη του πατέρα τους, δημιούργησαν από την αρχή το οινοποιείο στον Τριπόταμο και μάλιστα με βιοκλιματικά πρότυπα, επέκτειναν τους αμπελώνες στον Τρίλοφο, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τα 25 στρέμματα και συνέχισαν πιο συστηματικά την οινική δραστηριότητα της οικογένειας.